Geschiedenis

Van voormalig boswachtershuis tot Dorpslokaal Concordia.

1889

Bouw van Herensociëteit Concordia, ter plaatse van het voormalige boswachtershuis van landgoed Engelenburg. Het was een ontmoetingsplaats voor heren van stand: de huisarts, de notaris, rijke ondernemers en heren van adel.

1924-1940

Moritz Timmer wordt bedrijfsleider en uitbater van de Herensociëteit. Onder zijn bewind wordt een aantal veranderingen doorgevoerd: er komt een kegelbaan, de zaal wordt vergroot, het toneel verbeterd en er komt een nieuwe toiletgroep. De gelagkamer wordt opengesteld voor het gewone publiek en zo wordt Concordia een dorpscafé. In de oorlog verandert de horecagelegenheid voor enige tijd in een noodhospitaal.

1946

Na de oorlog wordt Timmer eigenaar van het pand en hij ontwikkelt Concordia tot het belangrijkste culturele centrum van Brummen. Mensen komen samen in het cafe, vieren bruiloften in de feestzaal en er wordt volop gekegeld. Op het hoogtepunt zijn er wel 50 verschillende kegelclubs actief. In de jaren ’70 neemt zoon Roelof het stokje van zijn vader over.

1984

Vanwege een vrij zwakke gezondheid had, was de derde generatie al vroeg betrokken bij de uitbaters werkzaamheden. In 1984 nam (klein)zoon Harry definitief het stokje over toen zijn vader onverhoopt kwam te overlijden. Harry is fervent kegel- en biljartliefhebber en dat blijkt uit het aanbod van Kegelhuis Concordia; in het café  staat pontificaal een biljarttafel opgesteld en er wordt zelfs een heuse kegelballenfabriek gevestigd in het pand. Verder wordt de Brummense Kermis een steeds belangrijker evenement en ook de Meifeesten vormen al snel een begrip in Brummen en omstreken.

In de loop van de 20ste eeuw blijken de faciliteiten verouderd te zijn en niet meer te voldoen aan de eisen van de huidige tijd. Het pand heeft behoorlijk achterstallig onderhoud en wordt verkocht aan biermagnaat Grolsch. Uiteindelijk wordt in 2018 het faillissement uitgesproken.

2020

Aankoop opstallen voormalig Concordia door Brummens driemanschap. Plannen om de horecafunctie te concentreren en de uitstraling en kwaliteit van het pand drastisch te verbeteren worden uitgevoerd en in het voorjaar van 2022 opent een hernieuwd Dorpslokaal Concordia haar deuren.

2022

Op 18 maart opent de burgemeester officieel de deuren van Dorpslokaal Concordia. Het Grand Café richt zich op de lokale gezelschapszoeker, men kan er terecht voor een drankje en een hapje. Ook het Brummense verenigingsleven vindt er een thuis, naast uiteraard het jaarlijkse hoogtepunt voor vele Brummenaren: de kermis. Uitbater en mede-eigenaar Geert Glashouwer is de hoofdrolspeler in een gloednieuw hoofdstuk van het Concordia boek.